Theaterloos tijdperk


Theaterloos tijdperk
Er is alweer een maand voorbij zonder dat we in  het theater zijn geweest. Geen mooie dansvoorstellingen, geen opera, geen cabaret, geen jeugdvoorstellingen … niets. En hoe lang gaat dat nog duren? Ook onze Vriendenvoorstellingen  werden afgeblazen. Geen extra optredens, of excursies, ook helemaal niets.
Het bestuur van de vrienden zit werkeloos thuis. Via de mail, chat of whatsapp hebben we nog wel contact met elkaar, maar echt bij elkaar komen is er niet bij. We zitten allemaal, zoals aangegeven door het Outbreak Management Team, veilig thuis.
Dat houdt ook in dat we niets voor de Vrienden kunnen doen deze laatste periode van het seizoen. Wat dat betekent en hoe we een en ander volgend seizoen kunnen inhalen, daarover zal het bestuur zich één dezer dagen buigen. Hopelijk blijven we, als Vrienden  van, het Atlas theater steunen. Zeker in deze moeilijke tijden.  Daar doen we het tenslotte voor.

Ook is er een Kamerdebat over de culturele- en creatieve sector geweest. Dat was natuurlijk best wel spannend en misschien heeft u het wel gezien! Tijdens dit debat heeft de sector gevraagd om gemeenten en provincies in staat te stellen om de lokale infrastructuur in stand te houden. De financiële problemen kunnen niet door de gemeenten of culturele instellingen zelf worden opgelost. Dit komt onder meer omdat gemeenten al op de cultuursector hebben moeten bezuinigen. Daarom hebben vijftien theaters in het Noorden (waaronder ATLAS) samen een brandbrief gestuurd naar de provincie Drenthe, Friesland en Groningen. In de brief vragen de theaters om financiële hulp, nu zij vanwege het coronavirus tot in ieder geval 1 juni zijn gesloten

De gemeente Emmen heeft zich wat dat betreft van zijn goede kant laten zien door betaling van de huur van het theater op te schorten. Ook dat geeft weer wat lucht.
Bekend werd dat er voorlopig geen brochure zal verschijnen voor komend seizoen. En … er kunnen dus ook nog geen kaartjes besteld worden. Er is en blijft vooralsnog veel ongewis. Start het seizoen wel in september? De opening van het seizoen, de grote happening in het Rensenpark, gaat ook al niet door. Wanneer gaat de kaartverkoop dan wel van start? Is het überhaupt wel mogelijk om met anderhalve meter afstand naar het theater te gaan? En hoe speelt het Atlas Theater daarop in en welke rol kunnen de Vrienden daarbij spelen?

Samen met collega’s van Theatertechniek, Horeca en Frontoffice hebben de medewerkers van het theater de afgelopen weken flink vergaderd en bekeken hoe zij bij een eventuele versoepeling van de regels vanuit de overheid weer open kunnen en activiteiten kunnen toestaan in het theater met de anderhalve meter richtlijnen.

Zo hebben zij fysiek in de zalen stoelen opgemeten, met behulp van het Ticketing-systeem een plattegrond gemaakt en gekeken naar ontvangst, kaartcontrole en gebruik van foyers, toiletten en horeca. Hieruit kwam wel naar voren dat het bijna een militaire operatie wordt om gasten de mogelijkheid te bieden naar het theater te gaan en te zorgen voor een veilige omgeving. Van de 822 stoelen in de Rabo Zaal blijven er krap 200 over, om nog maar niet te spreken van de Dagblad van het Noorden Zaal, hier kunnen er maximaal nog maar 60 stoelen worden gebruikt.

Daarnaast zit je niet alleen met onze gasten, maar ook onze theatergezelschappen moeten deze regel hanteren, een opera, ballet of musical als voorbeeld wordt daarmee direct onmogelijk. Het is een enorme puzzel en de mensen van het Atlas doen hun best om te bekijken wat ze alsnog kunnen doen. Spannende tijden sowieso!

Vragen te over dus … maar laten we de moed niet opgeven. Er komen vast wel weer betere tijden. Ede Staal die bezong het al …
’t Het nog nooit, nog nooit zo donker west
Of ’t wer altied wel weer licht …

Theater online
 
A) Atlas Theater
Nu niemand meer naar het theater kan, komen er allerlei initiatieven om mensen toch in de gelegenheid te stellen voorstellingen bij te wonen. Niet in de zaal, maar gewoon in de eigen huiskamer. Online wel te verstaan. Dat is wel even wennen, maar biedt toch de mogelijkheid om prachtige voorstellingen te zien. Zo is het Atlas Theater samen met het Theater aan de Schie, theater Het Kruispunt en theater De Leest betrokken bij het zogenaamde Theater Virus Festival.
Elke week is één van de theaters gastheer/vrouw van een speciale voorstelling die online te bekijken is. Elke vrijdag zijn de optredens te volgen op tv, telefoon of tablet. Voor meer info kijk dan even op de website van het Atlas Theater en zie wat het programma  van die week is. Echt de moeite waard om het programma digitaal bij te wonen.

Ook andere theaters en producenten proberen het contact met de bezoekers in stand te houden door voorstellingen digitaal aan te bieden. Zo langzamerhand is er al een hele database aan mogelijkheden om thuis in de luie stoel te kijken naar optredens van allerlei aard.

B) Het Concertgebouw
Het Concertgebouw in Amsterdam biedt de mogelijkheid om via hun “Empty Concertgebouw Sessions” concerten van topmuzikanten bij te wonen. Kijk op de woensdagmiddag om 12.30 uur naar een van de vele optredens via deze mogelijkheid.

C) The Show Must Go On
Elke vrijdag wordt er om 20.00 uur een volledige (Engelstalige) musicalvoorstelling uitgezonden op het youtube kanaal “The Show Must Go On”. Men kan daar gratis gebruik van maken, maar hoopt op een donatie van de kijker.

D) Cabaret van Guido Weijers
De vijfde voorstelling van cabaretier Guido Weijers is te bekijken op zijn youtube kanaal. Dwars, intelligent, herkenbaar, snel en vooral grappig.

E) Showponies
Bij NPO start is de revue voorstelling Showponies van Alex Klaasen terug te zien. Entertainment van het hoogste niveau, in de vorm van groots opgezette zang-, dans- en variéténummers en komische sketches.

F) Streams van het Nederlands Dans Theater
Op de website van het Nederlands Dans Theater zijn gratis balletten te vinden van het NDT. Iedere week komt er een nieuwe video online, die gedurende die week te zien is. Het zijn veelal balletten van bekende choreografen.

G) Turks fruit
Via youtube kun je kijken naar een registratie van het toneelstuk Turks Fruit. Een bewerking van de bekende liefdesroman van Jan Wolkers uit 1969. Het toneelstuk is uitgeroepen tot een van de beste voorstellingen van seizoen 18/19.

Related Posts

Laat een reactie achter

WORD VRIEND